Hlavní navigace

Roztroušená skleróza: jak vypadají první příznaky a léčba

16. 8. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/jill111
Roztroušená skleróza je nemoc, u níž je potřeba s léčbou neotálet. Jinak se stav pacienta zhoršuje mnohem rychleji. Důležitá je včasná diagnóza a zahájení léčby. Jaké jsou její příznaky, možnosti léčby a na koho se obrátit v případě podezření?

Projevy nemoci:

Roztroušená skleróza se u každého pacienta přihlásí jinak. K nejčastějším prvním projevům patří:

  • Zdvojené nebo rozmazané vidění.
  • Brnění končetin.
  • Netypické bolesti v obličeji.
  • Zakopávání nebo slabost dolních končetin při chůzi (poruchy chůze a rovnováhy).
  • Silná únava a unavitelnost při běžných denních činnostech, kdy se cítíte mnohem unavenější než dřív.
  • Potíže s močením: nutkání k častému močení, kdy pacient často sotva stihne „doběhnout“.

V současné době je v České republice přes sedmnáct tisíc pacientů s touto nemocí. Nejčastěji je diagnostikována u mladých, zdánlivě zdravých lidí. Častěji postihuje ženy. Může se ovšem projevit také u dětí.

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění. „Po většinu času se pacient cítí zdravý. Pouze jednou za čas se dostaví ataka nemoci, tzv. relaps. U každého se projevuje jinak, často ale zdvojeným či rozmazaným viděním, brněním končetin, netypickými bolestmi v obličeji, zakopáváním nebo slabostí dolních končetin při chůzi,“ vypočítává Eva Medová, specialistka na léčbu této nemoci z MS Centra FN Královské Vinohrady.

V prvních letech se objevují hlavně záněty očního nervu a brnění nebo slabost končetin. Velmi časté jsou také potíže s močením. Pacienti cítí nutkání velmi často a brzy se přidá tzv. urgence močení. V pokročilejších stadiích nemoci může docházet až k inkontinenci, a to i stolice. Známé jsou motorické problémy – tedy poruchy chůze a rovnováhy.

Co onemocnění způsobuje?

Příčiny nemoci nejsou zatím přesně definované a prevence neexistuje. Onemocnění může vyvolat špatný životní styl a hlavně rostoucí stres. Je velmi pravděpodobné, že jedním z faktorů je genetická zátěž, tedy dědičnost, ale i nedostatek slunečního záření, tedy vitaminu D. Jedním ze spouštěčů může být i virová infekce.

Možnosti léčby

Nemoc má dvě fáze a velmi důležité je včasné zahájení léčby právě v první z nich, kdy ještě nedojde k nevratné ztrátě nervových buněk.

Odborná spolupráce

MUDr. Eva Medová


Specialistka na léčbu roztroušené sklerózy.

Působí v MS Centru (Centrum pro diagnostiku a léčbu roztroušené sklerózy), Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha (www.fnkv.cz/ms-centrum).

Zakládající členka MS Centra na Neurologické klinice FNKV v r. 1998. Odborná garantka Sdružení mladých sklerotiků.

„V první fázi dokážeme pacientovi mírnit zánět, kterým jsou napadeny nervové buňky, a také zpomalit jejich degeneraci,“ vysvětluje doktorka Medová. Nejprve se nasazují tzv. léky první linie. „Donedávna byly synonymem pro tyto léky injekce, které si pacient píchal několikrát týdně. Od loňského roku jsou na trhu i tablety, takže se komfort pro pacienta výrazně zvýšil,“ uvádí lékařka.

Pokud léky první linie nepomáhají a pacient má víc než dvě ataky za rok, případně nález aktivních ložisek na magnetické rezonanci, nasadí lékaři účinnější, ale zároveň rizikovější léky. „Úplně nová generace léků druhé linie by si se zánětem měla umět nadobro poradit. Pacient dostane v prvním roce celkem pět infuzí a ve druhém roce se léčba v nižších dávkách zopakuje. Během dvou let léčba vyhubí všechny lymfocyty, které se podílejí na progresi nemoci, a tím by měla být degenerace nervů zastavena nadobro,“ popisuje MUDr. Medová. A doplňuje, že léčba musí být vždy individualizovaná s přihlédnutím k celkovému stavu pacienta.

Kde hledat pomoc?

Pokud máte podezření, že můžete trpět tímto onemocněním, určitě byste měli vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc. „Dříve mnozí první ataku přešli, protože s brněním končetin přece nebudou běhat za lékařem,“ vzpomíná v rozhovoru pro server Vitalia.cz Eva Medová a dodává: „Díky internetu je lepší informovanost mezi širokou veřejností. Už jsem se setkala i s případy, kdy pacienti sami přišli s tím, že asi mají roztroušenou sklerózu. Bohužel ji opravdu měli.“

S podezřením se obraťte na praktického lékaře, případně se objednejte na neurologickou kliniku (RS centra). Diagnostika se provádí pomocí magnetické rezonance.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).