Hlavní navigace

S rakytníkem proti chřipce: síla céčka od kapslí po cereální tyčinky

2. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Rakytník je přímo koncentrátem látek, které vaše tělo potřebuje, aby se umělo dostatečně bránit náporu virů i bacilů – zvlášť vitamínu C vám dodá pořádnou dávku. Možná ani netušíte, v kolika podobách můžete tuhle vitamínovou podporu tělu dopřát.

Obsahem vitamínu C rakytník hravě poráží pomeranče i kiwi, ve vysokém množství v něm najdete i další prospěšné látky, navíc v poměru zvlášť příznivém pro jejich využití. Důležitým bonusem je, že hodnoty vitamínu C jsou relativně stabilní (v plodech není enzym rozkládající vitamín C) a při citlivém zpracování zůstávají vysoké i ve všech produktech z rakytníku vyrobených.

Co nejvíc ocení vaše imunita

  • Rakytník má protiinfekční účinky, pomáhá proti všem druhům nachlazení, chřipce a angínám.
  • Odbourává škodlivé látky v těle, čistí ho.
  • Pomáhá při zahlenění i zápalu plic.
  • Posiluje a revitalizuje tělo při celkové slabosti.
  • Urychluje rekonvalescenci.
  • Podporuje i odolnost vůči stresu, a tím opět celkovou obranyschopnost.

Rakytníkový olej, jak vám bude vyhovovat

Rakytníkový olej najdete v trojí podobě, záleží na vás, co hledáte především:

  • Tobolky:
    Chcete-li olej užívat pouze vnitřně a podpořit vedle imunity i zdraví žaludku a cév, bude vám vyhovovat jeho užívání v tobolkách. Možná i proto, že samotný olej na lžičce není nic moc, tudíž není pro každého…
  • Lahvička s olejem:
    Umožní vám prospět tělu vnitřně i zevně, vedle užívání po lžičkách můžete olej použít k regeneraci kůže, na kožní defekty, rány, spáleniny nebo omrzliny. Hodit se vám bude i k inhalaci, případně k výplachu dutin.
  • Olej v kapkách:
    Má výhodu v lepším a přesnějším dávkování – například když budete olej nanášet na tampón, se kterým pak můžete čistit zanícený krk nebo bolavý nos.

Šťávy a sirupy si můžete vychutnávat

Příjemně se užívají, může po nich sáhnout snad každý.

Většina je bez přídavku cukru, proto si je mohou dovolit i diabetici.

Často (ale není to samozřejmost) jsou bez konzervantů a barviv, jste-li příznivci bio výrobků, najdete i takové varianty.

Užívat je můžete samostatně, nebo přidávat do jogurtů, smetánků, do kefíru…

Rakytník můžete najít i jako přísadu v aloe vera gelu, se kterým vedle posílení imunity výrazně podpoříte detoxikaci těla.

Můžete-li, zajděte do zahrady. Zpracování rakytníku je rychlé a jednoduché.

Více o rakytníku, pěstování a sklízení: Rakytník – dokonalý na posílení imunity

Kapsle a tablety využívají sílu kombinace

  • Trojkombinace rakytník-acerola-šípek vám dodá zvlášť silnou dávku přírodního vitamínu C díky směsi tří na „céčko“ výjimečně bohatých plodů.
  • Kapsle, ve kterých je rakytníkový olej přidaný k hlívě ústřičné, se vám budou hodit nejen k účinnému posílení obranyschopnosti, ale díky houbové vláknině i k dobrému zažívání.
  • Efektivní kombinaci hlívy a rakytníku najdete doplněnou také o echinaceu – ta vám přijde vhod nejen při nachlazení, ale pomůže i při problémech s infekcemi močových cest. Nebo o ženšen – pro výrazné povzbuzení vitality.
  • Pokud jste kuřáci nebo jste vystaveni zvýšené fyzické a psychické zátěži (třeba při náročných sportovních výkonech nebo stresu v práci), využijete rakytník v kombinaci se zeleným čajem, který umocňuje působení antioxidantů.
  • Pro všechny po padesátce je „šitý na míru“ rakytník s vitamíny a minerály v želatinových tabletách (gummies), které se snadno užívají. Zdravý mix podporuje nejen imunitu, ale i zdravé kosti a zuby a chrání před stresem.

Čaje pro zdravé zahřátí

Rakytník najdete v čajových směsích pro běžné pití. Je to skvělá prevence.

Ve vybraných čisticích čajích můžete spojit rakytníkové posílení obranyschopnosti s působením detoxikačních bylinek.

I v těhotenství se hodí vlastnosti rakytníku, vyberte si speciální čajové směsi pro těhotné ženy.

Při nachlazení, ale i jako prevenci si můžete užívat příjemnou chuť pečeného čaje, kde bývá kyselost rakytníku zjemněná kousky jablek, jahod nebo třeba malin.

Pastilky a bonbóny potlačí příznaky nachlazení

  • Mívají příjemnou a osvěžující chuť a hlavně vám pomohou potlačit bolest v krku nebo kašel.
  • Rakytníkové pastilky i bonbóny můžete mít ve variantě s cukrem i bez.
  • Protože tahle forma je stále oblíbenější a sortiment se rychle rozšiřuje, můžete střídat nejrůznější příchutě i složení.

Sušené plody jen tak

Můžete si je pořídit na průběžné, i když trochu kyselé mlsání, ale především na přípravu ozdravného čaje. Stačí, když 1–2 kávové lžičky přelijete 1/4 litrem vroucí vody a po 15 minutách scedíte.

Rakytník v medu jako pochoutka

Šťáva z vylisovaných bobulí rakytníku se přidává i do medu, a tím umocní jeho už tak skvělé vlastnosti pro posílení obrany těla. Máte hned několik možností, jak ho zdravě a příjemně zužitkovat jako pochoutku na mazání, do nápojů na přislazování, na pečení, k vaření, jako náhradní sladidlo místo cukru.

I pro děti lehce vyberete

  • Aby se spojilo příjemné s užitečným a pro děti byla podpora imunity nenásilná, můžete jim rakytník dopřát v multivitamínových želatinkách nebo pastilkách.
  • Rakytník můžete dopřát dokonce i batolatům, v bio dětském bylinném čaji.
  • V bio kvalitě, bez konzervantů a přidaného cukru, seženete i ovocné pyré.
  • Společně s dětmi si můžete dát cereální bezlepkové tyčinky s rakytníkem, nepřeslazené a bez umělých přísad a barviv.

S jídlem, nebo raději nezávisle?

Pro některé z vás může hrát nemalou roli i to, že zvolený přípravek lze brát nezávisle na jídle. V případě, že vám pravidelná strava dělá problém, reálně vám hrozí, že užívání třikrát denně v průběhu jídla brzy vzdáte, zdravotní efekt bude nulový a peníze zbytečně vyhozené. Proto se včas podívejte nebo zeptejte na způsob užívání, což ostatně platí u všech doplňků stravy.

Dávkování závisí na typu přípravku, doporučujeme důkladně se seznámit s příbalovým letákem, popřípadě způsob použití zkonzultovat s vaším lékárníkem.

Nejvíc zaplatíte za tablety, ale jen zdánlivě

  • Co se cenových relací týká, nejvyšší jednorázová investice vás čeká u tablet, nicméně s nimi vystačíte většinou 2–3 měsíce. Pohybovat se budete rámcově mezi 300 až 700 Kč (ale opravdu jen rámcově, vyplatí se sledovat akce jednotlivých lékáren).
  • Když si pořídíte 250 ml oleje, počítejte také s vyšší částkou (například okolo 400 Kč), možná vám ale bude vyhovovat menší balení po 100 nebo 50 ml.
  • Půl litru šťávy může být okolo 200 až 300 Kč, 50 g sušených plodů cca za 50 korun, s podobnou částkou počítejte i u čajů. Veškeré ceny jsou orientační.

Na co se vám ještě bude rakytník hodit

Vedle správné funkce imunitního systému rakytník podporuje

  • nervový systém,
  • zdraví srdce a cév,
  • normální stav trávení,
  • zdraví pokožky (příznivý vliv rakytníku využijete díky celé řadě kosmetických přípravků s rakytníkem – od tělových mlék přes krémy po tyčinku na rty),
  • tvorbu kolagenu pro udržování normální funkce kostí, chrupavek, zubů.

Odborná spolupráce

PharmDr. Jana Peřinová

vedoucí lékárnice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se oblasti zdraví a zdravotnictví, mj. jako redaktorka v časopisu Blesk Zdraví, dlouhodoletá šéfredaktorka populárně-naučného měsíčníku Moje zdraví, v nakl. Medical Tribune připravovala měsíčník Bez předpisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).