Hlavní navigace

Smetánka lékařská: jak využít kořen pampelišky

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Tomasz Kuran, podle licence: CC BY-SA 3.0
Nejléčivější částí pampelišky neboli smetánky lékařské je kořen, používají se i listy a květy. U nás se používá jako léčivka, ale například ve Francii jako salátová rostlina.

Pampeliška neboli smetánka lékařská (Taraxacum officinale) je léčivka, které se daří na zahradách, loukách, mezích, parcích.

Léčivé účinky kořene smetánky

Nejléčivější částí smetánky je kořen, používají se i listy a květy. Listy a kořeny sbíráme od března do října.

Smetánku si můžeme zakoupit i v bylinkářstvích či lékárnách. Tam je k mání buď například jako samostatný kořen (Herbata kořen pampelišky), kořen s natí (Herbata kořen pampelišky s natí) nebo coby součást směsí a léčiv (např. HERBEX Pampeliška a řepík).

Kořen můžeme usušit, zamrazit či naložit do vína i destilátu.

Co obsahuje kořen smetánky?

  • Kořen je obzvláště léčivý, protože obsahuje cenný inulin.
  • Dále je také bohatý na hořčinu (lactopicrin), třísloviny, organické i anorganické kyseliny, vitamín C, B, minerály, především měď, mangan a draslík.

Kořen smetánky je vynikajícím prostředkem pro čištění krve, čistí a posiluje ledviny, pomáhá regenerovat játra, žlučník, slinivku, podporuje trávení a růst červených krvinek.

Dále snižuje krevní tlak, krevní cukr, cholesterol a prospívá krevnímu oběhu, tak i zlepšuje činnost srdce.

Rovněž je účinným lékem na kožní nemoci, alergie i revmatismus.

Smetánkové receptury

Smetánkový čaj

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrcených kořenů smetánky, 2 lžičky citrónové šťávy, 1 lžičku medu, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Kořeny přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme, přidáme citrón a med a můžeme popíjet.

Kapičky z kořene smetánky

  • Potřebujeme: 2 lžíce nadrcených kořenů smetánky, 3 dl 60% lihu či kvalitní pálenky
  • Postup: Kořeny zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Detoxikační čaj

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrcených kořenů smetánky, 2 lžíce kopřivy, 1 lžíci jitrocele, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Všechny bylinky smícháme, směs přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a můžeme popíjet. Tento čaj doporučuji pít 2× denně po dobu 4 týdnů.

Kapičky z kořene smetánky

  • Potřebujeme: 2 lžíce nadrcených kořenů smetánky, 3 dl 60% lihu či kvalitní pálenky
  • Postup: Kořeny zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Detoxikační kapičky

  • Potřebujeme: 1 lžíci nadrcených kořenů smetánky, 2 lžíce kopřivy, 1 lžíci jitrocele, 3 dl 60% lihu či kvalitní pálenky
  • Postup: Bylinky smícháme, zalijeme je lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Bylinkové víno na posílení trávení

  • Potřebujeme: 2 lžíce nadrceného kořene smetánky, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 1 lžíci kopřivy, 0,5 l kvalitního červeného vína
  • Postup: Léčivky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a hotové víno užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku. Víno skladujeme v ledničce.

Smetánkový olej nastartuje trávení

Při potížích s trávením, žlučníkem, játry či slinivkou doporučuji po dobu 6 týdnů provádět tento ozdravný postup. Každé ráno nalačno spolkneme 1 lžíci pampeliškového oleje smíchanou s 1 lžičkou čerstvé citronové šťávy. Pak nesmíme hodinu jíst ani pít. Tímto postupem si výborně nastartujeme trávení a zregenerujeme příslušné orgány.

Jak si vyrobíme smetánkový olej?

  • Potřebujeme: 0,5 litru extra panenského olivového oleje, 5 lžic namletého kořene smetánky
  • Postup: Prášek z kořenů zalijeme olejem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a hotový olej uskladníme na chladném místě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).