Hlavní navigace

Stopněte stres: tyto aktivity vás zabaví a špatné myšlenky pošlou k šípku

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Máte poslední dobou pocit, že nestíháte, nic se vám nedaří a navíc se vám do myšlenek propašoval negativní pohled na svět? Zkuste se na chvíli zastavit, nikam nespěchat a udělat si radost. Přicházíme s tahákem, který vás vytrhne ze spárů plíživého stresu, jež může mít na náš organismus fatální následky.

Než přikročíte k radikálnějšímu řešení, vyzkoušejte docela obyčejné věci. Mnohdy zaberou až překvapivě:

Antistresové omalovánky pro dospělé: promalujte se do klidu

Poslední dobou se s nimi roztrhl pytel a dospělí se s nadšením natahují po pastelkách, aby nejenom probudili z letargie pravou mozkovou hemisféru, ale aby tak nějak celkově vypnuli a přestali se užírat starostmi. Ne, nemusíte se obávat, že povoláte svět barev na triviální dětské motivy, to vůbec ne. Dospělácké publikum se může těšit na secesní motivy, mandaly a zdařilý svět flóry a fauny. Jakmile je ponoříte do barev, finální výsledek vás pohladí na duši. Navíc to dilema, kdy nebudete tušit, zda máte použít fuchsiovou, nebo odstín lila, vás katapultuje do dětství. Tedy do světa, ve kterém slovo problémy neměly pražádnou podobu.

Mandaly – na skok do Tibetu

Tato kratochvíle je úzce spojována s tibetskými mnichy, ale dnes se díky vlně popularity dostala i k nám. Pokud nechcete strouhat pastelky, vyhrajte si s barevným pískem, kterým jakoby poprášíte požadované místečko. Mandaly jsou tady s námi již pořádnou řádku let a údajně sloužily jako prostředek, jak komunikovat s vyšší mocí, tedy s bohy. Mandaly mají dnes také co do činění s psychoterapií, kde již mají své místo. Probouzí v nás pocity sebepoznání, podporují kreativitu a také jsou prostředkem k tolik potřebné relaxaci.

TIP: V případě, že máte nenechavé prsty a rádi něco vyrábíte, zaúkolujte ty své například při skládání motivů z papíru, které je světu známo pod názvem origami. Motivy mandal se také často nabízejí ve formě omalovánek.

Obklopte se těmi správnými lidmi

Říká se, že ani tak nezáleží na tom, kde jste, ale s kým. A rozhodně je v tomto rčení kus pravdy. Pokud se necítíte zrovna nejlépe, pravděpodobně nebudete mít chuť se s někým setkávat. Ale rozhodně pro sebe nemůžete udělat líp. Ten druhý, který vás moc dobře zná, si najde cestu k vašemu já, podívá se na problém tak, jak ho přes silné emoce vidět nemůžete, poradí a pomůže vás naladit na jiné, lepší myšlenky.

Sex

Nic člověka neuvolní s takovou mocí jako právě sex, a to nejenom po fyzické stránce, nýbrž i po té duševní. A jakmile jsou tyto aspekty v harmonii, což se ne vždycky stává, máte nakročeno k pohodě, radosti a pocitům štěstí. Navíc pravidelné milování násobí imunitu, posiluje srdce, nedá šanci chřipce, pomáhá s nespavostí a s depresemi. Sex je také výborný prostředek v boji s jarní únavou: 7 tipů proti jarní únavě.

Kočičí předení

Existují však výjimky, které pomohou naši duši regenerovat i beze slov. Takové účinky na nás mají čtyřnozí chlupáči se studeným čenichem. Pokud máte doma kočku, nechejte si ji vyskočit na klín, mazlete se s ní a ona se vám odvděčí spokojeným předením. A právě to má vliv na naše duševno. Pomáhá rozpouštět deprese, plíživý stres a svírající pocity úzkosti, což je mimo jiné vědecky ověřeno.

TIP: Pokud nemáte doma kočku, třeba z důvodu alergie některého z členů vaší domácnosti, vyrazte do kočičí kavárny, nebo si můžete opatřit nahrávku s těmito zvuky.

Pomoc z přírody: bylinky

Nic nezabralo? Na lehkou depresi platí přírodní antidepresiva, zejména s třezalkou nebo magnolií. Obě rostliny najdete jak v přírodě, tak v lékárnách: Přírodní antidepresiva: třezalka a magnolie

Nemůžete-li kvůli napětí a stresu spát, ptejte se po meduňce, kozlíku, třezalce nebo mučence k přípravě čaje. Oblíbené je také bylinné podání formou kapek nebo tinktury. Příjemné pocity navodí i vonné bylinné polštářky (například ty se sušenou levandulí). Napjaté nervy rovněž uvolní vůně éterických olejů, jako je mateřídouška, ylang-ylang či petitgrain. Více v článku Několik tipů pro kvalitní spánek bez chemie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).