Hlavní navigace

Suché paty: nehezké a bolavé

2. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Velmi častým problémem chodidel bývají suché a často popraskané paty. Co použít, škrabky, pemzy, brusky, nebo pilníky? Pomůže nejen každodenní péče, ale i citron a tvaroh.

Někdo trpí na zrohovatělou kůži chodidel více než jiní. Obecně platí, že čím je kůže starší, tím víc ztrácí svoji elasticitu. Problémy se častěji vyskytují u ekzematiků, lidí s lupénkou, nadváhou, diabetiků nebo u těch, kteří většinu dne stojí na nohou.

Pokud se péče o chodidla zanedbá, začnou vznikat prasklinky. Někdy i velmi hluboké a při chůzi bolestivé. Jak o nohy správně pečovat?

Připravili jsme pro vás přehled, v němž zjistíte, jaké jsou vhodné mechanické pomůcky, krémy pro zvlhčení pokožky i kde hledat odbornou pomoc. Nezapomněli jsme ani na tradiční vyzkoušené „babské rady“ a tipy na potraviny, jež podpoří zdraví kůže.

Pomůcky pro péči o chodidla

Patří sem různé škrabky, pemzy, brusky a pilníky. Používání ostrých nebo hrubých nástrojů vyžaduje opatrnost. Pokud příliš zatlačíte, můžete si spíš ublížit. Nemusíte totiž správně odhadnout, kde už začíná zdravá kůže. Hrozí tak riziko poranění a infekce a může se stát, že pak na paty nebudete moci pořádně došlápnout nebo že se vám na nich budou snáze tvořit otlaky.

Pemzy

Pemza je vlastně vyvřelá hornina. Kromě hrubosti může mít různou barvu a tvar. Používá se na předem změkčenou kůži, tedy po koupeli. Po použití ji vyčistěte pod proudem vody, abyste zmírnili riziko šíření mykóz. Pro domácí použití zvolte raději menší tvrdost.

  • Kostku pemzy seženete od 15 korun.  
  • Vulkanická pemza dodávající pokožce i minerály stojí kolem 80 korun.
  • Někdy ji seženete s rukojetí (např. Pemza keramická v ceně od 350 korun).

Pilníky

Pilníky pro ošetření suché kůže jsou poměrně šetrné a vyrábějí se z různých materiálů. Nejčastější je klasický kovový pilník.

Skleněné škrabky na paty jsou jemné, tedy šetrné a hygienické. Většinou jsou oboustranné, tedy z každé strany různě drsné.  

  • Např. Antibakteriální fotokatalytický pilník na paty. Cena od 120 korun.

Elektrický pilník na chodidla

Můžete si vybrat jak z přístroje pro suchou, tak i mokrou pedikúru.

Hoblík na zrohovatělou kůži

Pomocí hoblíku odstraníte kůži poměrně rychle. O to víc musíte být opatrní, abyste se nepořezali nebo neohoblovali i novou kůži. Žiletky lze většinou snadno vyměnit.

Krémy a změkčovače kůže

O pokožku chodidel je třeba pečovat i pomocí krémů. Sice nepomohou ztvrdlou kůži odstranit, zato ji alespoň zvláční a jejich pravidelným používáním omezíte riziko vzniku prasklin. 

Chodidla s problematickou kůží je třeba mazat pravidelně večer po koupání (ideálně  nechte krém působit přes noc), případně vždy po odstranění suché kůže, ať už k tomu použijete jakoukoli metodu.

  • Můžete použít např. alkalické krémy (např. Ozalin levandulový krém na ztvrdlou kůži, cena od 30 korun), které dokážou zrohovatělou kůži rozpustit.
  • Suchou kůži na nohou skvěle promastí obyčejná vazelína. Je bez parfemace a má podobné vlastnosti jako sádlo. Nemusí se uchovávat v chladu (teplota tání je zhruba 56 °C). Např. Vazelína 1000 ml (cena do 200 korun). Většího efektu dosáhnete, pokud do vazelíny přidáte několik kapek citronu.
  • SOS pomoc na velmi bolestivou popraskanou kůži je Hamagel. Cena od 120 korun.

Kde hledat profesionální pomoc

Nevíte si s kůží na chodidlech rady? Pokud se vám praskliny stále obnovují a nic nepomáhá, příčinou mohou být například plísně, na které platí řada antimykotik nebo vodní lázně (např. s jedlou sodou a octem).

Pokud chcete mít jistotu, že vám domácí péče nepřinese zranění ani infekci, svěřte se do rukou zkušených pedikérů, kteří upřednostňují suchou pedikúru.

„Díky zařízení na suchou pedikúru nemusíme k ošetření kůže používat nůžky, žiletky ani skalpely, jak je to u klasické pedikúry obvyklé. Tyto nástroje nahrazujeme profesionálními diamantovými vysokofrekvenčními frézkami,“ popisuje Petra Trojanová z Lékařského centra zdraví a estetické péče. 

Miniaturní brusky ve vysokých otáčkách jemně odstraňují zrohovatělou kůži, a předchází se tak jakémukoli poškození či narušení její struktury. Přístrojové ošetření je totiž velmi šetrné, nevyžaduje namočení pokožky, a proto nehrozí žádné poranění ani krvácení.

Je-li noha napadena plísní, obraťte se na kožního lékaře, který vám doporučí vhodný postup.

Přírodní léčba a babské rady

Sádlo

Skvěle promastí například obyčejné vepřové sádlo. „Vepřové sádlo je ideální pro regeneraci zjizvené tkáně, neboť svou strukturou je nejbližší lidské kůži, dobře se vstřebává a napomáhá rychlé regeneraci tkáně. Chemickým složením je neutrální a dobře se snáší,“ říká dermatoložka Petra Petrovská.

Citron

Suché ruce, lokty, stejně tak i suché nohy hydratuje několik kapek šťávy z citronu. Není vhodný pouze v případě popraskané kůže, kterou by naopak dráždil. Můžete jej přidat do vazelíny.

Tvaroh

Naše babičky si před spaním mazaly nohy pořádnou vrstvou tvarohu, kterou překryly igelitem a následně nazuly ponožky.

Potraviny, které podpoří zdravou kůži

Mrkev

Obsahuje betakaroten, který má blahodárné účinky na pokožku. Najdeme ho zejména v mrkvi. Případně v potravinových doplňcích.

Omega-3 mastné kyseliny

Najdete např. v rybách a lněném semínku. Případně opět v potravinových doplňcích (např. Walmark Omega 3 rybí olej Forte, cena od 120 korun).

Další potraviny pro zdravou kůži

Dále kůži prospějí: ořechy, fazole, sladké brambory, meruňky, jablka, citrusy, sušené ovoce, ovesné vločky. A samozřejmě dodržování pitného režimu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).