Hlavní navigace

Co udělat proti popraskaným rtům? Některé balzámy stav zhoršují

28. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Začalo období suchých rtů. Zejména chlad a mráz nás nutí natírat si rty stále častěji nejrůznějšími balzámy a jeleními loji. Některé balzámy stav paradoxně zhoršují. Co udělat proti popraskaným rtům? Pomůže například i jídelníček.

Hledání ideálního balzámu

S příchodem chladných dní se začnou objevovat první příznaky suchých rtů – pálení a šupinatění. Rychlou pomocí je běžný jelení lůj nebo balzám na rty. Při hledání ideálního balzámu nebo jeleního loje se zaměřte na ty, které jsou na přírodním základu. Např. Pure Fiji (cena 70 korun), Havlíkův balzám (cena okolo 95 korun) nebo Labello Pure&Natural, Milk&Honey (cena okolo 60 korun).

Nezapomínejte na to, že i v zimě svítí sluníčko a naše rty jsou tak vystavovány UV záření a to zejména ve vyšších nadmořských výškách. Pokud se chystáte na hory, vybavte se balzámem na rty s ochranným faktorem. Např. Panthenol Forte (ochranný faktor 15, cena okolo 70 korun) nebo Piz Buin (ochranný faktor 30, cena okolo 130 korun).

Jemný peeling na rty

Další možností je jemný peeling. V lékárnách seženete přípravky, které jsou vyloženě určené pro peeling suchých rtů. Např. Biofficina Toscana (cena 219 korun).

Můžete si vyrobit i peeling ze surovin, které jistě máte doma

Co budete potřebovat:

  • lžičku kvalitního včelího medu
  • lžičku cukru krupice
  • několik kapek olivového oleje

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a vytvořenou pastou si jemně masírujte rty. 

Zubní kartáček

Další možností, jak se zbavit šupinek na rtech, je obyčejný jemný (označení soft) zubní kartáček. Jemnými krouživými pohyby navlhčeným zubním kartáčkem se zbavíte drobných šupinek. Rozhodně v tomto případě nepoužívejte zubní pastu, raději sáhněte po kokosovém oleji (např. ES BIO Kokosový olej, cena od 130 korun).

Pomoc z kuchyně: med nebo okurka

Kromě produktů z lékáren vám může pomoci například i obyčejná salátová okurka nebo kvalitní včelí med.

Nastrouhanou okurku si přiložte na rty (pochopitelně si budete muset na chvilku lehnout) a nechte působit alespoň 20 minut.

Vzhledem ke konzistenci je to s medem jednodušší. Potřete si s ním rty a zkuste alespoň 20 minut odolat a sladkou pochoutku neolizovat.    

Jídelníček

Vnější léčbu podpořte i vnitřní léčbou. Doplňte zejména vitamin B a nezapomeňte na pitný režim – vypijte alespoň dva litry obyčejné vody nebo slabého čaje.

Mezi základní přírodní zdroje vitaminu B patří ořechy, obiloviny, luštěniny, brokolice, brambory, chřest, avokádo, banány, borůvky, mléko, vejce, maso a vnitřnosti.

Zakoupit si můžete i potravinové doplňky s vitaminem B. Např. B-komplex forte Generica (cena okolo 100 korun) nebo JAMIESON Vitaminy B6 + B12+ kyselina listová (cena okolo 140 korun).

Co stav naopak zhoršuje

Ať budete o své rty pečovat sebevíc, jsou skutečnosti, které jejich stav opět zhoršují:

  • Časté olizování rtů: suché rty zásadně neolizujte. Ačkoli to přináší krátkodobé zlepšení, po olíznutí se rty ještě více vysuší.
  • Používání některých rtěnek a pomád s minerálními oleji: vytvářejí na rtech film, ale nevsakují se; vyhněte se přípravkům s velkým podílem „chemie“, ty mohou podrážděnou pokožku ještě více poškodit.
  • Konzumace alkoholu: alkohol spotřebovává velké množství vitaminu B, při jehož nedostatku se objevuje i suchá pokožka na rtech.
  • Nedostatek vitaminu B.
  • Nedostatečný pitný režim.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).