Hlavní navigace

Hrozí vám zlomenina při osteoporóze?

20. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Osteoporóza je závažné onemocnění, které vede k mnoha komplikacím. Jednou z nich je zlomenina krčku stehenní kosti, která ve 20 % vede až k úmrtí. Co můžete pro svoje kosti udělat sami a nehrozí vám osteoporotická zlomenina?

Celý život se v kosti odbourává stará kost a její poškozená struktura a zároveň se buduje z vápníku a dalších důležitých stavebních prvků struktura nová. Tento proces závisí na našem pohybu, stravě, zdraví a dalších faktorech.

Postupem času může docházet k nedokonalé obnově, tedy k řídnutí kostí – k osteoporóze.

„Ženám je osteoporóza nejčastěji diagnostikována po přechodu, kdy ztrácejí ochranu poskytovanou ženskými pohlavními hormony, estrogeny, které řídnutí kostí zpomalují,“ vysvětluje profesor Vladimír Palička, předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP. Po přechodu se u žen velmi často objeví prudký pokles hustoty kostí.

Osteoporóza se však nevyhýbá ani mužům. Podle statistik se s ní potýká každý pátý muž po padesátém roce života. „Mnohdy jde o nemocné, kteří mají tzv. sekundární osteoporózu, tedy doprovázející jiné choroby, mnohdy nádorové onemocnění prostaty a další,“ uvádí prof. Palička.

Základem je prevence

V rámci prevence i pro již nemocné osteoporózou se doporučuje přiměřená fyzická aktivita a také strava bohatá na vápník. Doporučený denní příjem vápníku by měl být okolo 1000 mg.

Co můžeme udělat pro svoje kosti sami:

  • Vyhýbat se civilizačním zlozvykům: kouření, alkohol apod.
  • Udržovat přiměřenou těhotnou hmotnost.  
  • Konzumovat potraviny bohaté na vápník.
  • Ženám po předčasném přechodu se doporučuje užívat léky s obsahem estrogenů, které mohou být vhodné i u mladších žen, které trpí poruchami menstruačního cyklu.
  • U všech starších osob je vhodné preventivní doplňování vitamínu D3.
  • „Zcela zásadní je také pravidelná a přiměřená fyzická aktivita, protože lidé s nedostatečným pohybem mají sklon k rychlému úbytku kostní hmoty,“ radí revmatolog Jan Rosa.

Test na riziko zlomeniny

Každá osteoporotická zlomenina dramaticky zvyšuje riziko dalších zlomenin. Za osteoporotickou se považuje zlomenina, kterou pacient utrpěl po 50. roce věku s nepřiměřeným úrazovým dějem, například pádem ze stoje nebo při chůzi. Pokud člověk starší 50 let nebo někdo z jeho rodiny utrpěl osteoporotickou zlomeninu, je ohrožen progresí osteoporózy a dalšími zlomeninami.

Na webu Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu (www.smos.cz) je volně k dispozici jednoduchý test (FRAX), kde si každý sám může spočítat, jaké má riziko zlomeniny v příštích deseti letech.

Pokud vyjde riziko „hlavní osteoporotické zlomeniny vyšší než 20 %“ a/nebo „riziko zlomeniny krčku stehenní kosti vyšší než 3 %“, je potřeba okamžitě navštívit praktického lékaře a požádat o důkladné osteologické vyšetření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).