Hlavní navigace

Tipy na posílení imunity

29. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kašel, rýma, horečka, střevní potíže? Bojíte se podzimu a zimy? Začněte s posilováním imunity ještě teď a zásoby kapesníků se vám nebudou tenčit.

Imunitní systém je důležitý pro přirozenou ochranu našeho organismu před nejrůznějšími infekcemi, ale i stresem a vlivy životního prostředí. Třeba smog a inverze nás může pořádně potrápit. Ze všeho nejdůležitější je pravidelné doplňování vitaminů, především vitamin C a vitamin A.

Potřebné vitaminy najdete zejména v čerstvém ovoci a zelenině. Chroupejte třeba zelí nebo si připravte salát z nastrouhané červené řepy (stačí přidat olivový olej a balkánský sýr, případně nějaká semínka nebo ořechy). Nezapomeňte ani na minerály, z nich zejména na selen a zinek.

Jak doplnit zinek a selen

  • Zinek naleznete například ve vepřovém mase a obilovinách (v pšenici, ječmeni, špaldě, pohance a prosu). Najdete jej i v doplňcích stravy. Například tablety Walmark Zinek (cena okolo 140 korun) nebo šumivé tablety v kombinaci s vitaminem C Farmax (cena od 70 korun). 
  • Selen naleznete zejména v ořeších (zejména v para ořeších), čerstvém česneku, mořských plodech a rybách nebo třeba v houbách, vejci a vepřovém mase. Najdete jej i v doplňcích stravy. Například tablety Selen Aktiv. Ceny od 80 korun.

Důležitý je rovněž pitný režim. I obyčejná voda pomůže k odplavení odpadních látek a detoxikaci organismu.

Potravinové doplňky na posílení imunity

Pro ty, kteří nemají přísun kvalitního ovoce nebo zeleniny, případně se obávají o množství potřebných vitaminů a minerálů, jsou na pultech lékáren k dostání potravinové doplňky na posílení imunity. Můžete vybírat:

Posilujte imunitu jinak než jídlem

Jak posílit imunitu v kostce:

  • Vyhněte se stresu.
  • Hodně spěte.
  • Jezte čerstvé potraviny bohaté na vitaminy a minerály.
  • Otužujte se.
  • Procházkami na čerstvém vzduchu.
  • Udržujte nohy v teple.
  • Dodržujte pitný režim.

Otužování

S otužováním je dobré začít co nejdříve, ideálně hned na jaře. Pokud jste se v létě hodně koupali ve studenějších vodách, můžete mít základ. Teď už jen v koupání vytrvat a nevzdávat se ani se snižujícími se teplotami vzduchu.

Pokud jste se zas tolik nekoupali, začněte s otužováním vzduchem. Například stačí spát při otevřeném okně, nebo je vhodné ranní cvičení na čerstvém vzduchu (případně alespoň při otevřeném okně). Druhým krokem je otužování vodou. Začněte pozvolna, například omýváním těla žínkou či houbou namočenou ve studené vodě nebo vlhkým studeným ručníkem. Později přejděte ke studené sprše. Zkuste ji přetrpět alespoň po dobu tří minut.  

Procházky na čerstvém vzduchu

Možná se budete divit, ale i procházky na čerstvém vzduchu přispívají k posílení imunity. Jednak se díky nim otužujete, jednak si pročistíte hlavu, což povede k odstranění stresu.

Pobyt venku za jakéhokoli počasí (například i za deště) napomáhá organismu vyrovnat se s různými viry. Samozřejmě si dejte pozor na prochladnutí. Stačí i dvacet minut, zato každý den.    

Kvalitní spánek

Imunitní systém podpoříte také v peřinách. Pravidelným hlubokým spánkem docílíte regenerace a odpočinku. Jeho nedostatkem naopak tělo oslabujete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).