Hlavní navigace

V cestovní lékárničce nemají být zbytečnosti

Sdílet

 Autor: SXC
Chystáte se na dovolenou a už máte spakováno? Možná vám ještě jedna důležitá věc chybí. Cestovní lékarnička na míru. Nebudete s sebou vozit zbytečné obvazy, jen to, co opravdu potřebujete.

Sezóna letních dovolených už je v plném proudu. Už se určitě vidíte na tobogánech, lehátkách zabořených v písku nebo schvácení, ale šťastí u pyramid. Pokud vás podobná dovolená právě čeká, jistě už přemýšlíte, co krom oblečení ještě zabalit. Pokud vyrážíte na týden k Mácháči, asi není třeba žádných zásadních příprav, ale jestli jste jako cíl své cesty zvolili nějakou exotickou destinaci, stranou vašeho zájmu by rozhodně neměla zůstat cestovní lékárnička. 

Nevozte na dovolenou celou lékárničku, jen to, co potřebujete
Autor: Isifa.cz

Nevozte na dovolenou celou lékárničku, jen to, co potřebujete

Možná si řeknete, že pokud neodlétáte na pustý ostrov, není problém zakoupit léky i v cizině. Přesto, správně zabalenou cestovní lékárničku určitě oceníte, zvlášť když vás v noci rozbolí zub nebo vás překvapí žaludeční nevolnost.

Jaké léky s sebou na cesty?

Vybavení cestovní lékárničky závisí na délce pobytu, na zdravotním stavu a na oblastech, které hodláte navštívit. Pokud jste vyznavači aktivní dovolené, výlety vám mohou znepříjemnit otoky, výrony či odřeniny. Jestliže se raději oddáváte sladkému lenošení v přímořských letoviscích, jistě neodoláte nabídce místních pochoutek a dopřejete si vydatnější stravu. Zažívací obtíže pak na sebe nenechají dlouho čekat. Raději nespoléhejte, že si potřebné léky nakoupíte až na místě a věnujte dostatečnou pozornost vlastní, správně vybavené lékárničce na cesty. 

Čtěte také: Zásady první pomoci

Plánujete exotickou dovolenou?

Čím méně vyspělou zemi se chystáte navštívit, tím lépe je třeba vybavit si cestovní lékárničku. V zahraničí může být problémem kromě snížené dostupnosti zdravotní péče též jazyková bariéra a vyšší cena léků. Ačkoli se výrazně zvyšuje podíl cestovatelů, kteří věnují dostatečnou péči zdravotní přípravě na cestu do exotických krajů, stále je co zlepšovat. Podle Jana RutscheCentra cestovní medicíny je nejčastější chybou podcenění včasného očkování: „Klienti k nám často přicházejí příliš pozdě na to, abychom stihli potřebný očkovací program, který pak musíme zkracovat a omezovat.“

Cestovní lékárnička pro krátké cesty do tropů a subtropů by měla obsahovat:

  • obvazový materiál
  • dezinfekci pro ošetření drobných poranění
  • léky proti bolesti a horečce
  • léky proti nevolnosti v letadle, automobilu, popř. mořské nemoci
  • gel s obsahem antihistaminika proti svědivým vyrážkám, při pobodání hmyzem, požahání mořskými živočichy a rostlinami
  • lék proti průjmovým onemocněním
  • oční kapky s dezinfekčním účinkem
  • lék proti rýmě, kterou může způsobit klimatizace v hotelu, v autobuse nebo v letadle
  • antimykotický zásyp nebo mast
  • jehly, pinzeta, nůžky a teploměr

Před dovolenou skočte k lékaři – pro jistotu

Pokud jste chronicky nemocní, měli byste před odjezdem navštívit odborného lékaře a požádat jej o doporučení léků, které by přicházely v úvahu při zhoršení stavu, zejména pokud směřujete do míst, kde je obtížná dostupnost lékařské péče. Do některých zemí je dovoz určitých léků zakázán, popř. celníci požadují jejich proclení. V takových případech si obstarejte potvrzení, že převážené léky jsou určeny výhradně pro vaše léčení a prevenci, popřípadě že jsou životně důležité.

Dále k tématu: Co by nemělo chybět ve vaší lékárničce na cesty

Pořiďte si lékárničku na míru

Pokud nehodláte nechat nic náhodě a určitě s sebou nechcete vláčet celou lékárničku podobné té do auta, nakupte na internetu. A to lékárničku ušitou přímo vám na míru. Www.lekarnickanacesty.cz pamatuje na všechny cestovatelské obtíže a myslí i na očkování, která je třeba absolvovat před cestou do exotických zemí. Do vstupního dotazníku zadáte počet dospělých a dětí vč. jejich věku, destinaci a charakteristiku plánovaných aktivit. U aktivní dovolené vyberete typ sportu, tj. zda se plánujete věnovat cyklistice, lyžování, turistice, potápění atp. Následně se vám zobrazí produkty, které odborníci doporučují vzít si s sebou na dovolenou. 

zdroj: TZ www.lekarnickanacesty.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).