Hlavní navigace

Vyžeňte vaginální mykózu. Ať už se nevrací!

1. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Svědění až pálení, nepříjemný výtok z pochvy, zápach. S vaginální mykózou lze bojovat léky, jídelníčkem i laserem. Pokud nebudete v léčbě důslední, bude se vám vracet. Jaká jsou hygienická opatření a další možnosti léčby?

Co vám doporučí v lékárně?

Proti vaginální mykóze existuje mnoho léků s antimykotickou složkou. Může se jednat buď o nejrůznější masti, nebo přímo o vaginální čípky. Mnohé jsou na předpis, ale některé si můžete koupit i volně. Aby se mykóza nevracela, je důležité přeléčit oba partnery, tedy i toho, u koho se nemoc neprojevuje, a to ještě minimálně týden po odeznění příznaků.

Vaginální krém:

Mohou jej užívat i muži, např. Jenamazol (dříve byl pouze na předpis) se do pochvy vpravuje pomocí speciálního aplikátoru, krém se dostává snadno do všech slizničních záhybů (cena od 120 korun), nebo Canesten krém (cena od 100 korun).

Vaginální čípky a tablety:

Jsou určeny pouze ženám. Aplikují se přímo do pochvy, nejlépe na noc. Obvykle se užívají společně s mastmi. Například pro třídenní léčbu Gyno-Pevaryl (cena od 130 korun) nebo jednodenní vaginální tableta Canesten (cena 200 korun).

Mykózy a dietní opatření

Mykózy milují sladké, proto k základnímu dietnímu opatření patří omezení sladkostí. Jídelníček můžete doplnit o probiotika. Najdete je v jogurtech a kefírech s živými bakteriálními kulturami. Případně si můžete v lékárně zakoupit kapsle s laktobacily a bifidobakteriemi.

Hygiena je důležitá

Kromě úpravy jídelníčku a léčby je důležité nedráždit kůži umělými materiály.

  • Volte bavlněné spodní prádlo a volné prodyšné oblečení.
  • Po každém sexuálním styku se doporučuje vymočení.
  • Otírejte se toaletním papírem zpředu dozadu, ne naopak.
  • Koupejte se jen krátce (ideálně ve vodě s mořskou solí) a mokrou pokožku pořádně osušte. Pochopitelně vlastním ručníkem.

K mytí intimních partií lze použít i různé dezinfekční gely na rodidla, například:

Laser proti mykózám

Pokud trpíte častými záněty pochvy v souvislosti s ochabnutím poševní stěny po porodu (k dalším příznakům patří stresová inkontinence, nedostatečné zvlhčení apod.), můžete podstoupit léčbu laserem.

Metoda ovšem není hrazena ze zdravotního pojištění a operace vás přijde na pět až sedm tisíc korun.

Homeopatie

V případě léčby vaginálních mykóz se vždy raději obraťte na odborníka homeopata, který zvolí lék podle konkrétních symptomů. Od barvy výtoku přes zápach, bolesti a další příznaky. Nejčastěji se podávají:

  • Calcarea carbonica: Užívá se v případě, že je výtok bílý až mléčný. Pro ženy, jež si stěžují na svědění a pálení.
  • Sepia: Užívá se při výtoku žlutozelené barvy, který je cítit a zhoršuje se před menstruací.
  • Alumina: Při dráždivém a hojném výtoku.
  • Sulfur: Při velkém svědění, které se může objevit až v okolí konečníku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).