Hlavní navigace

Velký přehled: Druhy jógy od A do V

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Vybrat si lekci jógy není v současnosti vůbec jednoduché. Učitelé na Východě říkají, že jóga je jen jedna – tu nejklasičtější se u nás učí například studenti Systému Jóga v denním životě. Józe propadl celý západní svět. V současné době existují desítky variací a není fitcentrum, kde by se „nějaká“ jóga necvičila. Víte, co vás čeká na jednotlivých hodinách? Budete jen meditovat, nebo se pořádně zapotíte? Připravili jsme pro vás velký abecední přehled.

Acro jóga

Spojení jógy a akrobacie, jógové pozice se cvičí v páru. Posiluje svaly celého těla, je vhodná pro mírně pokročilé, kteří už mají zkušenosti s „neakrobatickými“ formami cvičení. Rozvíjí sílu, koordinaci a balanc.

Aquajóga

Cvičí se ve vodě, která mění způsob provádění jednotlivých ásán. Některé pozice jsou ve vodě jednodušší.

Aštanga jóga

Jedná se o fyzicky náročnou metodu cvičení, která není nejvhodnější pro začátečníky. Spojuje práci s dechem a v rychlejším tempu střídá ásány (tělesné pozice).

(Bikram) hot jóga

Tady se opravdu zapotíte. Cvičí se při 42 stupních, abyste si připadali jako v Indii a abyste se lépe protáhli. Pocení navíc čistí pokožku celého těla. Tento typ jógy zahrnuje 26 základních pozic. Budete potřebovat spoustu vody, ručník a pevné zdraví. Rýmičku a slabost tahle lekce neodpouští. Když ale vydržíte, podpoříte imunitu jako po sauně.

Dance jóga

Jednoduše propojení pozic jógy a tance. Většinou se jedná o lekce, u kterých nemusíte být ani jogín, ani tanečník, a přesto se protáhnete a vypnete hlavu. A o to jde v józe taky.

Gravidjóga

Těhotenská jóga je určená nejen nastávajícím maminkám, ale i všem ženám, které chtějí cvičit brzy po porodu. Kromě protahovacích cvičení pracuje s dechem a posiluje pánevní dno.

Hathajóga

Hatha je obecně považována za základní formu jógy. „Ha“ znamená v sanskrtu slunce, „tha“ měsíc. Je to tedy propojení černé a bílé, duše i těla. Po fyzické stránce se jedná o klidný a nenáročný druh jógy. Pokud chcete nastoupit na cestu klasické jógy, je hathajóga často dobrý první krok.

Hormonální jóga / Lunární jóga

Systém vytvořila Dina Rodriguez, hodiny jsou zaměřeny především na ženy v různých fázích lunárního cyklu i různého věku. Upravuje menstruační cyklus, oddaluje menopauzu, pomáhá k hormonální rovnováze.

Integrální jóga

Integrální jóga vychází z tradiční jógy a velkou pozornost tak vedle tělesného cvičení věnuje i mentálním technikám. Nejedná se tedy o nový styl jógy, ale spíše o novější název pro tradiční učení, pro jógu jako takovou. Výuka probíhá formou kurzů, většinou není možné chodit pouze na jednotlivé hodiny. V Česku ji učí např. Jóga v denním životě nebo sdružení Rezonance.

Iyengar jóga

Jóga pro ty, kteří mají rádi fyzickou dokonalost jednotlivých ásan. Při nich jsou využívány i pomůcky (bloky, popruhy…). Iyengar jóga se zaměřuje na posílení a protažení všech svalových skupin.

Jin jóga

Klidnější lekce, procvičuje klouby, vazy a pojivové tkáně. V pozicích se zůstává déle.

Jivamukti jóga

Jóga, kterou zpopularizovala např. Uma Thurman, vznikla v New Yorku. Opírá se o všechny stupně klasické jógy, ale je fyzicky náročnější. V průběhu hodiny jsou prováděny meditace nebo zpěv manter.

Jóga pro zdravá záda

Jemná lekce jógy v pomalém plynutí pozicemi, zaměřená na aktivaci a posílení centra těla a na protažení a uvolnění svalů zad. Čekají vás jógové pozice v pomalém tempu i rotační cviky na rozhýbání celé páteře.

Jógová terapie

Soustředí se na pohyb a dech, je vhodná i pro začátečníky a pomáhá např. při bolestech zad nebo kyčlí. Při pravidelném cvičení slibuje nastartovat v těle sebeléčebné procesy.

Jóga workout

Fyzicky náročný trénink, který už s klasickou jógou nemá společného vůbec nic. Jógové pozice jsou využívány jako fitness protažení celého těla.

Kundalini jóga

Vychází z tantry. Součástí cvičení jsou ásány, dechová cvičení, meditace a zpěv manter. Cílem je probuzení energie na začátku páteře (kořenová čakra) a její vedení přes všech sedm čaker, tedy energetických center. Podle některých učitelů klasické jógy je tento typ lekcí pro zápaďany naprosto nevhodný. K probuzení kundaliní energie je zapotřebí specifického výcviku pod vedením zkušeného učitele.

Mysore jóga

Tento typ lekce se hodí pro ty, kteří už mají zažitou svoji pravidelnou jógovou praxi a nepotřebují vedení učitele. Sestavu cvičí každý ve svém tempu. Ve výsledku se stanete svým vlastním učitelem. Pokud narazíte na pozici, kterou nejste schopni udělat, instruktor vám nabídne jednodušší variantu.

Power jóga

Power jóga nemá dané pořadí pozic, každou hodinu se tedy může cvičit něco jiného. Společným jmenovatelem je rychlejší tempo a „fitness“ pojetí hodiny. Je vhodná na posílení a protažení celého těla i spálení kalorií. Meditaci a nadpozemskou instruktorku nečekejte.

Restorativní jóga

Pomalá hodina, cvičí se jen několik ásán, kterým se věnujete delší dobu než na jiné hodině. Lekce jsou zaměřeny na ty, kteří mají zdravotní omezení, zotavují se po úrazech, nebo si jen chtějí užít pomalu vedenou relaxační hodinu. Při cvičení se využívají pomůcky – polštáře nebo bloky.

Sivananda jóga

Je jedna ze škol klasické jógy. Skládá se z dvanácti základních pozic a na nich založených variantách. Pracuje s dechovými technikami a mantrami. Velkou roli hraje v lekcích duševní nauka.

Tantrajóga

Tato metoda jógy pracuje s energií kundalini, a proto by měla být praktikována pod dohledem zkušeného učitele. Zahrnuje vizualizaci, mantry, ásány a silná dechová cvičení. Stejně jako u Kundalini jógy podle „klasických“ učitelů jógy ale platí, že je velmi těžké se tantru naučit. V minulosti se jednalo o tajné techniky, předávané z učitele na žáka. To se v klasických fitcentrech rozhodně neděje.

Vinyasa jóga

Pomaleji laděná lekce, která plyne s dechem. Spojení jedné fáze dechu a jedné pozice je základní charakteristikou Vinyasa flow jógy.

Odborná spolupráce:

Iva Kopečná

instruktorka Jógy pro zdravá záda a Hatha jógy, Ostrava/Znojmo

Ingrid Ratajová

instruktorka integrální jógy, Karlovy Vary

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).