Hlavní navigace

Vlhký vs. suchý kašel – nepleťte si je

11. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vlhký, nebo suchý dráždivý? Nejdůležitější je rozeznat, jaký tip kašle máte. Na každý platí jiná léčba.

Kašel je pouze obranná reakce organismu. Léčit bychom měli zejména jeho příčiny. Přesto je řada léků, která vám pomůže ulevit.  

Vlhký kašel

Vlhký kašel nás většinou trápí během dne. Poznáte ho tak, že vykašláváte hleny. Nebývá tak dráždivý, přesto je dobré užívat léčivé přípravky na podporu vykašlávání, na ředění hlenu nebo na tvorbu řídkého hlenu.

Skupina léčiv, která pomáhají s vykašláváním, se nazývá expektorancia.

POZOR! Léky na vykašlávání neužívejte před spaním! 

  • Děti včetně kojenců: Nejmenší děti užívají léčivé prostředky buď ve formě sirupu (např. Mucosolvan junior nebo Ambrobene), nebo ve formě kapek, které můžete přidat i do jídla (např. Mucosolvan kapky nebo Ambroxol AL kapky). Ceny jsou do sta korun.
  • Dospělí: Dospělí a starší děti (od 6 let) mohou léčbu podpořit tvrdými tobolkami ACC, nebo jsou pro dospělé a děti od 12 let vhodné tobolky Ambrobene. Cenově se vejdete do sta korun. Další možností, jak podpořit vykašlávání, jsou horké nápoje, např. ACC Long Hot Drink, a šumivé tablety, např. ACC Long šumivé tablety. Ani jeden z těchto výrobků není vhodný pro diabetiky a děti do 14 let. Ceny jsou od 140 do 200 korun.

Suchý kašel

Suchý kašel nevytváří hleny a bývá dráždivý. Často je doprovázen škrábáním v krku. Zhoršuje se, když se položíme. Často nás proto nenechá vyspat. Lepší je tedy podložit hlavu pořádným polštářem. Léčbu podpoříte i zvlhčováním vzduchu.

Na tlumení suchého kašle, tedy zmírňování reflexu a k potlačení záchvatů kašle, platí tzv. antitusika.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).