Hlavní navigace

Zásadní omyl – plastika není jen zkrášlování. Kdy ji hradí pojišťovna?

29. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Možná se budete divit, ale hodně lidí podstupuje plastické operace v létě. Důvod? Jsou prázdniny, dovolené, než se vrátíte do práce, budu jizvy i otoky zhojené. Pokud některý ze zákroků zvažujete, bude vás asi zajímat, kdy máte nárok na úhradu od pojišťovny.

Pacienti se často ptají, které plastické operace může úplně nebo částečně hradit zdravotní pojišťovna. „Pro řadu zákroků jsou přece zdravotní důvody, co zmenšení abnormálně velkých a bolest zad způsobujících prsou? Patří tam i plastika břicha nebo případně úprava rodidel po mimořádně nepovedeném porodu?“ ptají se.

Které plastické operace hradí pojišťovna

Nejprve je třeba znovu a opakovaně zdůraznit jeden zásadní omyl, který je bohužel stále rozšířen nejen mezi laiky, ale často i mezi odborníky z lékařských kruhů. Operace plastické chirurgie nejsou jen operace zkrášlující, tedy operace estetické. Estetické operace tvoří jen část – i když důležitou – plastické chirurgie.

A tím se dostáváme k podstatě oněch dotazů: zdravotní pojišťovny plně hradí všechny operace plastické chirurgie, které jsou provedeny ze zdravotních důvodů, tedy operační výkony zachraňující zdraví či život pacienta.

A naopak: zdravotní pojišťovny nikdy nehradí, a to ani částečně, žádný operační výkon, který je prováděn z důvodů jiných než zdravotních – tedy výkony estetické chirurgie.

Buď všechno – nebo nic. Žádná částečná úhrada

Mimochodem – nikdy neplatí, že by zdravotní pojišťovna na jakýkoliv operační výkon částečně něco přispěla nebo že byste si mohli vy sami něco připlatit. To prostě nelze, pojišťovna platí buď všechno, nebo nic.

Proč to tak je, nevím, zeptejte se politiků, nejlépe v parlamentu.

Dokonce již dříve označil ústavní soud za protiústavní tu možnost, že si můžete připlatit třeba za lepší sádru nebo kloub. Takže znovu opakuji: nikdy nepočítejte s tím, že by vám pojišťovna něco částečně uhradila. Buď hradí výkon celý a úplně – je-li ze zdravotních důvodů – nebo vám nedá nic, jestliže ze zdravotních důvodů není.

Obří prsa, rozbitý nos… Co se v praxi platí

V praxi to znamená, že vám pojišťovna zaplatí třeba opravu jizev v obličeji po úrazu (První půlrok s jizvou ve třech krocích) nebo korekci rozbitého nosu (ale jen když omezuje dýchání, ne když je jenom ošklivý). Přečtěte si, co obnáší plastika nosu.

Poměrně často hradí pojišťovny třeba plastiku břicha po vícečetném těhotenství spojenou s operací břišní kýly či rozestupu svalů.

Kdo rozhoduje, zda je operace na pojišťovnu

O tom, zdali je případný operační zákrok možný provést ze zdravotních důvodů, rozhoduje primárně plastický chirurg. V mnoha případech – zejména u operací mohutných prsů – je vyžadováno schválení výkonu revizním lékařem zdravotní pojišťovny, který na základě jasných zdravotních indikací několika odborníků posoudí, jsou-li skutečně mohutné prsy příčinou zdravotních obtíží pacientky. Když tomu tak je, vydá souhlas a operaci pak zdravotní pojišťovna zaplatí.

Operaci plastické chirurgie, hrazenou ze zdravotního pojištění, může provést kterékoliv pracoviště plastické chirurgie, které má uzavřenou smlouvu s příslušnou zdravotní pojišťovnou. Většinou se jedná o státní zdravotnické zařízení.

Celá řada privátních plastických chirurgů smlouvy se zdravotními pojišťovnami nemá a tam opravdu se žádostí o operaci na účet pojišťovny nepochodíte.

Takže rekapitulace:

Plastické operace – úhrada pojišťovnou

  • Pojišťovny hradí pouze výkony ze zdravotní indikace.
  • Pojišťovny platí buď všechno, nebo nic.
  • Jakákoliv spoluúčast není možná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Svatopluk Svoboda, vedoucí plastický chirurg 1. kolínského sanatoria, v Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie (svatopluksvoboda.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).