Hlavní navigace

Konopné masti – nápis „cannabis“ nestačí

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Konopná mast je jedním z nejpoužívanějších a také nejprodávanějších výrobků z konopí. Slibuje zmírnění atopického ekzému nebo utišení bolestí kloubů. Jako u každého výrobku je dobré zjistit si více informací o složení, původu, účincích a také o výrobci. Víte, jak se správně zorientovat v jejich nabídce?

Léčivé látky jsou v listech

Účinné látky jsou obsaženy především v zelené části rostliny, která vyrůstá ze semínek.

Pro běžně dostupné výrobky se používá technické konopí. Jedná se o povolené pěstované odrůdy, které se vyznačují velmi nízkým obsahem psychotropního tetrahydrocannabinolu (THC), ale vysokým obsahem ostatních účinných cannabinoidů, zejména CBD.

Olej není základ masti

Přestože olej z konopných semínek má spoustu kladných vlastností, obsahuje jen stopové množství jednoho z nejúčinnějších cannabinoidů, canabidiol (CBD).

„Výrobky na bázi oleje při správné přípravě vesměs neuškodí a mohou mít i solidní kosmetický efekt, především pro velmi suchou či nemocí patologicky vysušenou kůži, tím to ale končí,“ říká Zdeněk Strnad z pacientského spolku pro léčbu konopím.

Zajímá vás, jak vybrat konopný olej? Je dobrý pro krásu i pro zdraví, více v článku.

Procentní složení?

Pokud někdo na svých výrobcích udává procenta konopí, jedná se pouze o procenta konopného oleje (cannabis seed oil).

„Uvádí tak spotřebitele v omyl, což u nás zatím trestné není, ale lidé si tak zvolí sice levnou, ale mnohdy nefunkční možnost,“ varuje výrobce konopných mastí Jiří Stabla.

Každá rostlina je jinak účinná

Údaj na obalu, který uvádí, kolik procent konopí mast obsahuje, je zavádějící.

Důležité je, aby mast obsahovala konopný výtažek (cannabis extract).

„Pokud přípravek obsahuje dvacet procent konopí, ještě to neznamená, že se jedná o části s obsahem cannabinoidů, které jsou farmakologicky účinné. Každá rostlina má navíc jiný poměr cannabinoidů a není v silách výrobců měřit ho u každého kusu zvlášť,“ říká Jiří Stabla.

Přečtěte si více v článku Ne každá konopná mast je „zázračná“.

Univerzální léčba neexistuje

„Každá zdravotní komplikace má jinou indikaci a v rostlinách konopí je více než sto různých kanabinoidů v rozličných poměrech. Právě populární CBD má ověřené léčebné účinky, pro nasazení přesné léčby však vždy důrazně doporučuji konzultaci s lékařem,“ říká Zdeněk Strnad.

Zejména při vážnějších problémech by měl odborník umět pacientovi poradit, co z informací výrobců je založeno na faktech a co je zavádějící reklama.

„Je třeba si uvědomit, že stát ručí za léky, nikoliv za kosmetiku, i když ji třeba prodávají i v lékárnách nebo v obchodech, které se za lékárny klamavě označují,“ varuje Zdeněk Strnad.

Více v článku na Vitalia.cz: Lékárna může být cokoli. Obchod s pivem i konopnou mastí.

Na co použít konopnou mast?

  • Díky obsaženým cannabidoidům má zejména protizánětlivé a analgetické účinky, díky kterým má široké spektrum využití.
  • Nejčastěji se používá při léčbě většiny kožních problémů a onemocnění (lupénka, atopický ekzém, popáleniny).
  • Výrobci doporučují konopnou mast i na tlumení bolestí, například zad, kloubů či hlavy. Může pomoci i při začínající rýmě a nachlazení či bolestech v krku.

Za kolik?

Za stogramový kelímek zaplatíme od šedesáti do necelých čtyř set korun.

Kvalitní konopná mast by měla obsahovat konopný olej i výtažek z konopí.

S nadsázkou lze říci, že u nejlevnějších „konopných mastí“ platí spotřebitel pouze za název, nikoli za účinné látky.

Konopné masti – příklady složení a ceny

Víte, že…

Naše tělo má vnitřní cannabinoidní systém a vyrábí si látky, které jsou obsaženy v konopí?

Receptory CB1 máme v té oblasti mozku, které ovlivňují paměť, bolest, hmat pohyb, postoj, vzpřímenou polohu, emoce nebo autonomní a endokrinní funkce.

Receptory CB2 jsou v buňkách imunitního systému.

Pokud je těchto látek nedostatek, můžeme je částečně nahradit právě konopím.

Odborná spolupráce

Zdeněk Strnad

Podílel se coby člen Organizačního výboru na konferenci Medical Cannabis, spolupracuje s ICCI – International Cannabis and Cannabinoids Institute, v současnosti působí v pacientském spolku pro léčbu konopím Kopac (www.kopac.cz).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).