Hlavní navigace

Světlík je dobrý na oči. Pomáhá při alergii i zánětu spojivek

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/cocoparisienne, podle licence: Public domain
Světlík je především oční léčivkou. Pomáhá při alergických očních reakcích, zánětech spojivek i víček, světloplachosti. Sušený se používá na kašel a chrapot. Můžeme ho podávat i jako posilující lék při celkové přepracovanosti.

Světlík lékařský je léčivka s velmi jemnými kvítky, dorůstající do čtvrtmetrové výšky. Tato rostlina vyhledává velmi čisté alkalické prostředí s čistými spodními vodami, proto jí ve volné přírodě razantně ubývá. Světlík si můžeme vypěstovat i sami.

Vlastností světlíku lékařského můžeme využít při domácím zpracování i ve formě farmaceutických přípravků. Při očních potížích se nejčastěji používá jako nálev, při trávicích a dýchacích potížích pak ve formě tablet.

Světlík lékařský

Co ze světlíku používáme?

Nejléčivější částí světlíku je kvetoucí nať, kterou můžeme sbírat od konce června do srpna.

Jak můžeme světlík zpracovávat?

Rostlinu můžeme sušit, naložit do lihu, vína či oleje.

Co světlík obsahuje?

Světlík je zdrojem iridoidního glykosidu aucubinu, tříslovin, hořčin, silice, kumarínu, flavonoidů, mědi, hořčíku.

Léčivé účinky světlíku

Světlík je především oční léčivkou. Pomáhá při alergických očních reakcích, zánětech spojivek, víček, světloplachosti. Oči zároveň celkově posiluje, je výbornou prevencí, ale i doplňkovou léčbou všech očních chorob.

Světlík rovněž posiluje trávení, zmírňuje bolesti břicha, snižuje krevní tlak, rozpouští hleny.

Můžeme ho podávat i jako posilující lék při celkové přepracovanosti.

Světlíkové receptury

Čaj ze světlíku

  • Potřebujeme: 1 lžíci světlíku, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Tento čaj popíjíme po 3× denně po dobu 6 týdnů.

Světlíkové kapičky

  • Potřebujeme: 1 lžíci světlíku, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Bylinku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.

Čaj na posílení očí

  • Potřebujeme: 1 lžíci světlíku, 1 lžíci měsíčku, 1 lžíci tlučených semen fenyklu, 1 lžíci rozmačkaných plodů borůvky, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Léčivky a borůvky smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 6 týdnů.

Bylinkový likér pro silné oči

  • Potřebujeme: 2 lžíce světlíku, 2 lžíce rozmačkaných borůvek, 2 lžíce rozmačkaných plodů rakytníku, 2 lžíce medu, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1× denně 1 štamprli.

Světlíkové víno pro klidnou mysl

  • Potřebujeme: 3 lžíce světlíku, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1–2 štamprlích.

Světlíková koupel při podrážděných slzavých očích a očních zánětech

  • Potřebujeme: 1 lžíci světlíku, 2 dl vody
  • Postup: Bylinu zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté dobře přecedíme (přes jemné sítko či plátýnko) a vzniklým čajem si několikrát denně vyplachujeme oči.

Pro světlík do lékárny

Nemáte-li možnost světlík sami natrhat a zpracovat, můžete koupit již sušenou nať v lékárně či bylinkářství. Například 50 gramů světlíku lékařského od společnosti Leros stojí cca 60 korun. Používá se při očních zánětech a při únavě očí po nadměrné námaze, při kašli a nachlazení, k přípravě můžete využít výše uvedených receptur.

Světlík je složkou řady přípravků pro oči, například bylinných čajů Bystrý zrak dr. Popov, nebo zklidňujících očních gelů (Altermed oční gel) pro unavené oči a opuchlá víčka. Je součástí různých očních kapek včetně dětských (OMISAN Baby Oční kapky), které slouží pro hygienu a výplachy očí novorozenců a dětí.

Dále je významnou složkou doplňků stravy pro zdravé oči. Např. tabletky Ostrovidky NEO nebo BETAVID se světlíkem lékařským jsou určeny především lidem, kteří přetěžují svůj zrak při dlouhodobé práci s počítačem, při řízení automobilů nebo při častém sledování televize. Přípravek využívá toho, že světlík lékařský pomáhá udržovat zdravé oči, podporuje funkci sítnice, přispívá k lepšímu vidění zejména u unavených očí. Má všeobecně posilující a revitalizační účinky na organismus. Vybrat si lze z bohaté škály vitamínů pro oči.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).