Hlavní navigace

Test alkoholtesterů: nejlepší stojí 3600 Kč, slušný je za tisícovku

2. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Pokud si občas nějaký ten alkohol dopřejete, určitě není na škodu vlastnit alkoholtester. Důležité je ale umět si při koupi dobře vybrat. Testy spotřebitelského časopisu dTest označily každý třetí testovaný alkoholtester jako nespolehlivý. Dražší neznamená vždy kvalitnější.

Některé evropské státy sice určité promile alkoholu v krvi tolerují, v České republice ale nadále platí nulová tolerance. A ta platí pro řidiče, cyklisty i pro člověka jedoucího na zvířeti.

  • Nejčastější povolenou hranicí alkoholu v krvi řidičů je v evropských zemích 0,5 ‰. S touto hodnotou se můžeme setkat v Německu, Rakousku, Francii, Itálii, Chorvatsku, Dánsku, Finsku, Lucembursku, Portugalsku, Švýcarsku či na Islandu.
  • Ve Velké Británii a Severním Irsku platí limit 0,8 ‰.
  • Společenská diskuse se mnohdy v některých zemích s přísnější legislativou snaží nulovou toleranci prolomit. Na druhou stranu v tolerantnějších zemích zase existují i výrazné tlaky o znovuzavedení nulové tolerance. Ať už máte názor na toleranci alkoholu v krvi řidičů jakýkoliv, alkoholtester je určitě užitečnou pomůckou. Ve Francii je dokonce povinnou výbavou vozidel. Trochu zvláštní ale je, že za nedodržení této povinnosti nehrozí žádný postih.

Jak nadýchat nulu?

Praxe ukázala, že dosažení nulové koncentrace alkoholu v dechu řidiče je problematické, neboť velmi nízké množství alkoholu se může v dechu objevit z mnoha různých příčin (přirozenými procesy, použitím ústní vody či vdechováním alkoholových výparů například z ostřikovačů čelního skla apod.). Tyto nízké koncentrace nemají za následek ovlivnění schopnosti řídit vozidlo.

Kolik smíte nadýchat

  • S ohledem na vnější faktory a odchylky měření alkoholtesterů byla stanovena hranice 0,24 ‰ alkoholu v dechu jako strop pro negativní výsledek. Tak hovoří metodika ministerstva dopravy.
  • Za 0,3 ‰ dostanete trestné body.
  • A pokud nadýcháte 1 ‰, jedná se podle zákona o stav vylučující způsobilost k řízení vozidla.

Alkoholtestery: dražší neznamená vždy kvalitnější

Při hodnocení kvality přístrojů hraje klíčovou roli spolehlivost měření a také to, zda přístroje ukazují opakovaně shodné výsledky a zda se přibližují skutečné koncentraci alkoholu ve vydechovaném vzduchu. Ve většině případů ukazovaly hodnoty poněkud vyšší než skutečné, což nelze považovat za výrazný problém, protože je to opatření ve prospěch uživatele,“ uvádí Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

Nejlepší alkoholtestery

  • Jako vítězný výrobek označil časopis dTest přístroj V-net DA 8100, který se dá pořídit za 3600 korun. 
  • Pokud hledáte levnější variantu, označení výhodný nákup dostaly přístroje Solight 1T04 a V-net AL 2500, oba za necelých 1000 korun.
  • Testované výrobky: www.dtest.cz
  • Vyberte si: rychlé testy na alkohol i digitální měřiče

Při výběru nedoporučujeme řídit se pouze cenou. Mezi propadáky i kvalitními přístroji lze totiž nalézt drahé i levné modely,“ dodává Hana Hoffmannová.

Kalibrace alkoholtesterů

Důležitým faktorem ovlivňujícím výběr a úspěšné využívání alkoholtesteru je kalibrace.

Spolehlivost přístroje je totiž omezená jen na několik set použití, případně na určité časové období (podle toho, co nastane dřív, maximálně však jeden rok od poslední kalibrace).

Tyto intervaly pro každý přístroj vždy stanoví výrobce či prodejce, který by také měl uvést, kdo kalibraci provádí.

Již při nákupu proto vezměte v potaz dostupnost a cenu kalibrace.

U levnějších přístrojů může totiž její cena překročit i pořizovací náklady nového měřiče.

Elektronické alkoholtestery: druhy senzorů

  • Výrobci alkoholtesterů se snaží přístroje odlišit dvěma pojmy.
  • Jde o různé typy senzorů, kterými jsou elektronické modely vybaveny – polovodičový a elektrochemický senzor zvaný též fuel cell, čili palivový článek.
  • Podle některých prodejců mají být elektrochemické senzory technologicky vyspělejší, přesnější atd.
  • Výsledky zkoušení však ukázaly, že se jedná o pouhou reklamní „vatu“. Mezi oběma technologiemi lze nalézt více i méně kvalitní výrobky.

Text pro server 120na80.cz připravil spotřebitelský časopis dTest.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).