Hlavní navigace

Testy na cukrovku: podle čeho vybrat glukometr a kolik přispěje pojišťovna?

7. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Cukrovka je zákeřné onemocnění, které řadu let nebolí. První příznaky se objevují až ve chvílích, kdy už jsou nervy a cévy poškozené. Včasnou léčbou se dá poškození organismu předejít nebo ho oddálit. K pravidelnému měření hladiny cukru v krvi se v domácnostech využívají glukometry. Podle čeho je vybírat a komu je pojišťovny proplatí?

Člověk s diabetem by měl mít pod kontrolou svoji glykémii, hladinu cukru v krvi. K tomu je potřeba vyvážení správného stravování, pohybu a léčby. Dnešní moderní léky již dokáží vyrovnat hladinu cukru a účinně předcházet hypoglykemiím, podrobněji se tématu věnujeme v článku „Nový inzulín“ snižuje rizika pro diabetiky. Tyto nové inzulíny – inzulínová analoga hlídají hladinu cukru v krvi po celý den. Odborníci je nyní doporučují diabetikům, kteří se dosud léčili prášky bez výraznějších léčebných pokroků. Inzulín již není volbou jen pro „těžké“ diabetiky, jak tomu bylo dříve, léčba prošla ohromnými změnami.

I při dodržování režimu a léčbě je třeba průběžně sledovat hodnoty krevního cukru. Ke sledování glykémie v domácích podmínkách jsou důležitým pomocníkem glukometry.

Glukometry: hladina cukru pod kontrolou

Glukometry jsou kapesní přístroje k orientačnímu měření glykemie z kapilární krve. Jsou vyrobené k domácímu měření okamžité hladiny cukru v krvi. Proto jsou některé jejich vlastnosti upřednostněny na úkor přesnosti. Glukometry musejí být uživatelsky jednoduché, aby je mohli ovládat laici.

Neslouží jako náhrada laboratorního testování. Jsou na ně kladeny jiné nároky než na velké analyzátory, které se využívají v biochemických laboratořích.

  • Přístroje ukážou na displeji aktuální hodnotu glykemie z kapky krve, která se nasaje do testovacího proužku.
  • Výsledky měření glukometru by měly být jednou za rok porovnány s výsledky laboratorních testů.

Kritéria pro výběr glukometru

Ke každému glukometru náleží měřicí proužky. Neexistují univerzální proužky, každá značka glukometru má své vlastní. Při výběru přístroje zohledněte i ceny proužků, které bude potřeba pořizovat opakovaně.

Co by vás mělo zajímat při výběru:

  • cena proužků
  • velikost displeje
  • snadná obsluha
  • velikost samotného přístroje
Glukometry a příslušenství najdete v naší databázi léků.

Glukometr bez kódování

Bývají označeny jako „codefree“. Jejich výhoda spočívá v tom, že odpadá nutnost kalibrace přístroje kódovacím čipem při rozbalení každého nového balení testovacích (měřicích) proužků. Např.:

  • Glukometry Verio OneTouch jsou považovány za jedny z nejpřesnějších. Automaticky provádějí řadu kontrol a v případě problému nedojde k naměření výsledku. Ceny od 800 korun.
  • Glukometr Beurer GL 44 rozděluje výsledky před a po jídle nebo po pohybu. Cena od 1300 korun.
  • Glukometr Beurer GL 50: data lze stáhnout do počítače. Cena od 1200 korun.

Odběrové pero

Součástí některých balení glukometrů bývá odběrové pero. Nicméně lze si jej zakoupit i samostatně. Odběrová pera jsou určena k získání vzorku kapilární krve pro měření hladiny cukru v krvi při domácím měření glykemie.

Ceny se pohybují okolo 200 korun. Vybírejte pera s nastavitelnou hloubkou vpichu. Odběrové pero ani lancety s nikým nevyměňujte. 

Diabetik a pojišťovny

Glukometry:

Glukometr a diagnostické proužky na stanovení glukózy v krvi musí pacientovi vždy předepsat odborný lékař – diabetolog, který má smlouvu s jeho zdravotní pojišťovnou.

Glukometry jsou ze zdravotního pojištění hrazeny do výše 1000 korun, v množství 1 kus za 10 let.

  • Hrazeny mohou být diabetikům, kteří jsou léčeni intenzifikovaným inzulinovým režimem (aplikují si tři dávky inzulinu denně nebo užívají inzulinovou pumpu).
  • Diabetikům s labilní cukrovkou, kteří potřebují alespoň dvě dávky inzulinu denně.

Diagnostické proužky na stanovení glukózy v krvi:

  • Pacienti léčení perorálními antidiabetiky: množství do 100 kusů proužků za rok (do celkové výše 800 Kč).
  • Pacienti léčení inzulinem (aplikují si jednou či dvakrát denně): množství do 400 kusů za rok (do celkové výše 3200 Kč). Pacienti léčení intenzifikovaným inzulinovým režimem (tři a více aplikací inzulinu denně): od 400 kusů do 1000 kusů proužků za rok.
  • Pacienti léčení inzulinovou pumpou: od 400 kusů do 1000 kusů proužků za rok.
  • Těhotné diabetičky léčené jednou až dvěma dávkami inzulinu denně:400 kusů do 1000 kusů proužků za rok.
  • Pacienti do 18 let a těhotné diabetičky léčené intenzifikovaným režimem nebo inzulinovou pumpou: od 1000 kusů do 1800 kusů za rok.

Vždy záleží na zdravotním stavu diabetika a z něj vyplývající potřeby testování proužky – s ohledem na to předepisuje ošetřující lékař jejich potřebné množství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).