Hlavní navigace

Výtok je příznakem vaginální infekce

20. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Mokré plavky, voda v koupališti, těsné spodní prádlo… všechny tyto „letní“ aspekty napomáhají infekcím. Při léčbě je třeba zohlednit, jestli jsou původcem bakterie – anebo kvasinky.

Tlak, bolest v podbřišku, úmorné až bolestivé svědění v oblasti stydkých pysků a nepřehlédnutelný bělavý, hrudkovitý, bílý výtok, který často velmi nepříjemně zapáchá. To jsou typické projevy vaginální infekce. V některých případech se můžeme setkat i s pálením při močení a bolestí při pohlavním styku.

Žena se při správném režimu a léčbě může těchto omezujících a bolestivých příznaků zbavit – a ideálně také zabránit návratu a opakování onemocnění.

Rizikové faktory: hygiena i antibiotika

K vaginální infekci dochází, pokud je porušena rovnováha mikroorganismů, která zajišťuje přirozenou ochranu genitálního ústrojí. K narušení rovnováhy dochází z různých příčin, kdy působí vnější i vnitřní rizikové faktory.

Základní rizikové faktory, které rovnováhu mikroorganismů v ženském těle narušují, se dají rozdělit do tří základních skupin:

  • Životní styl a hygiena

Při vzniku infekce mohou být na vině nesprávné hygienické návyky. Ty se nesmí zanedbávat, ale ani přehánět, neboť časté mytí může narušit ideální pH. Zvýšené riziko infekce se váže k návštěvám fitness center, tělocvičen, plaveckých bazénů a vířivek.

Někdy potíže souvisí také se sexuálním životem, zvláště v případě pokud má žena nového partnera nebo má-li sexuálních partnerů více. Muži se často mohou stát pouze přenašečem infekce.

Svůj podíl ovšem má také nesprávné oblékání, těsné spodní prádlo, nevhodné umělé materiály.


  • Hormonální faktory

Hormonální výkyvy souvisí zejména se změnou hladiny estrogenu. Hladina estrogenu se mění v souvislosti s hormonálním cyklem, v těhotenství, po porodu nebo při menopauze.

Nežádoucí vliv může mít i užívání antikoncepce, ať už hormonální nebo nehormonální (používání pesarů a spermicidů).


  • Zdravotní stav a užívání léků

Velmi často se ženy potýkají s intimními potížemi po užívání antibiotik, která mají zásadní vliv na rovnováhu mikroorganismů v těle. Antibiotika totiž kromě léčby původního onemocnění zabíjejí i mikroorganismy, které jsou pro tělo příznivé.

Problémem trpí také ženy s poruchami imunity, nezanedbatelný vliv má také stres a únava. To všechno jsou faktory, které mají vliv na celkové oslabení organismu a dávají tak mnohem větší šanci nežádoucím mikroorganismům proniknout do oblasti ženských intimních partií.

Naruší-li jakýkoliv z výše uvedených rizikových faktorů fyziologickou rovnováhu, ve vaginální mikroflóře začnou přerůstat potenciální patogeny (bakterie a kvasinky). Pokud není tento stav urychleně řešen, může vést právě k vaginální infekci a zánětu poševní sliznice. „Naruší-li se přirozená rovnováha ve vaginální mikroflóře, začnou se nadměrně množit potenciální patogeny – bakterie a kvasinky, což může vést k zánětu poševní sliznice,“ vysvětluje gynekolog Martin Procházka.

Vaginální infekce – opakovaný problém

Problémy podobného rázu nejsou ničím výjimečným, alespoň jednou za život potrápí až dvě třetiny žen. Někdy se vracejí stále dokola, pravidelnými potížemi trpí až pětina ženské populace. „Pokud se žena s tímto problémem setká poprvé, nejčastěji navštíví gynekologa, který určí typ vaginální infekce a její následnou léčbu,“ říká farmaceutka Jana Doleželová.

U většiny léčiv je totiž třeba určit, zda problém způsobují bakterie nebo kvasinky, aby léčba byla úspěšná. Ne všechny ženy lékaře vyhledají, nebo návštěvu odkládají. Z laického hlediska je však velmi těžké rozlišit bakteriální infekci od kvasinkové. Obě mohou mít, především z pohledu laika, společné příznaky. Je proto výhodné zvolit takové produkty, které jsou účinné jak při bakteriální, tak kvasinkové infekci, mohou tak být i první pomocí ještě před návštěvou gynekologa. Tyto univerzální přípravky jsou vhodné také proto, že přestože se jedná o opakovaný problém, může jít pokaždé o jiný typ infekce.

Aby se žena vyhnula vaginální infekci nebo jejímu opakování, pomohou také některá režimová opatření. Patří k nim například opatrnost při pobytu u vody. „Teplo a koupání přispívají v letních měsících k neustálému navracení zdravotních problémů intimních partií,“ říká ze zkušenosti Jana Doležalová.

Jak předejít infekci – nejen v létě

V létě by ženy měly dbát na to, aby nezůstávaly příliš dlouho v mokrých plavkách. Také by se měly vyhnout koupání ve špinavé vodě. (Nevíte, kde zjistit stav vody? Přečtěte si článek Bezpečné koupání: Jak je na tom vaše koupaliště?)

Celoročně potom platí další pravidla: není vhodné nosit těsné oblečení a spodní prádlo z umělých materiálů. Nedoporučuje se ani používat parfémované slipové vložky, toaletní papír nebo parfémovaná intimní mýdla.

Samozřejmé by mělo být dodržování hygienických pravidel při sexuálním styku a pravidelné kontroly u gynekologa. Velmi důležitá je také správná intimní hygiena, kdy lze zvolit speciální prostředky působící preventivně proti vaginálním infekcím nebo v případě potíží krémy na tišení podrážděných intimních partií.

PharmDr. Jana Doleželová

Vystudovala Farmaceutickou fakultu na Karlově univerzitě.
V roce 2004 zvítězila ve finále soutěže Miss ČR. V roce 2006 také reprezentovala Českou republiku na soutěži Miss Queen of the Year.
Od roku 2008 je členem týmu Nadačního fondu Modrá kotva, jehož cílem je ověřit a zavést do klinické praxe novou biotechnologickou metodu léčby onkologických onemocnění pomocí vakcín.
Je majitelkou tří lékáren.

Doc. MUDr. Martin Procházka, Ph. D.

Gynekolog a porodník.
Pracuje ve FN v Olomouci a na Lékařské fakultě Univerzity Palackého. Je přednostou Ústavu lékařské genetiky a přednostou Ústavu porodní asistence Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci.
Je členem řady významných komisí, vědeckých rad a výborů. Je členem výboru České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP, Akademického senátu Lékařské fakulty UP v Olomouci, Vědecké rady Fakulty zdravotnických věd UP v Olomouci a zkušební komise pro atestační zkoušky v oboru gynekologie a porodnictví atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).