Hlavní navigace

Na zánět močových cest neplatí jen brusinky

3. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Velmi časté onemocnění, které trápí víc ženy než muže. K nastartování stačí málo, a pokud nejsou léčené včas, hrozí značné komplikace. Zbavte se zánětu močových cest hned v začátcích. Nejen brusinkami.

Infekce močových cest jsou v Evropě a Severní Americe druhou nejčastější bakteriální infekcí postihující člověka hned po infekcích horních cest dýchacích. Nejvíce postiženou skupinou jsou dospělé ženy v reprodukčním věku. Incidence infekcí močových cest u dětské populace se pohybuje mezi jedním až sedmi procenty.

Příznaky onemocnění

Většinou má záněty močových cest na svědomí bakterie Escherichia coli, která se běžně vyskytuje například ve střevech.

Vzhledem k tomu, že se onemocnění často vrací, ženy většinou poznají, kdy infekce přichází.

Nemoc se většinou ohlašuje:

  • Pálením a řezáním v podbřišku.
  • Častým nucením na močení.
  • Bolestí při a po močení.
  • Kalnou močí, někdy i krví v moči.
  • Únavou, někdy i zvýšenou teplotou a horečkami.

V počátcích můžete onemocnění rozehnat samoléčbou

Pokud jsou pacienti schopni rozeznat infekci v počátku, dříve než propukne v plné síle, mohou zkusit zánět rozehnat samoléčbou a režimovými opatřeními. „Doporučujeme brusinkové extrakty v kombinaci s D-manosou, jež brání přilnutí bakterií E. coli v močovém traktu, a preparáty s lyzátem Escherichia coli, který aktivuje imunitní systém organismu,“ doporučuje urolog Jaroslav Porš. Například UROVAL manosa + enzymy (cena od 270 Kč/30 tablet).

Pokud na záněty močových cest trpíte, dopřejte si v rizikovém období každodenní přísun brusinek. Například Grešík Brusinka plod mrazem sušená (cena od 80 Kč/20 g).

S léčbou i prevencí pomáhají brusinky a doplňky stravy. Podívejte se na 10 nejprodávanějších.

Co dalšího pomůže?

Nápoj z jedlé sody: Soda snižuje kyselost a zmírní tak pálení při moření. Rozpusťte lžičku jedlé sody ve sklenici vody a nápoj vypijte.

Brusinková šťáva: Léčbu podpoříte popíjením stoprocentní brusinkové šťávy.

Borůvky: Kromě brusinek mají dobrý vliv na močové cesty i borůvky.

Ananas: Toto ovoce obsahuje látku bromelain, která má protizánětlivé účinky a pomáhá zmírňovat také projevy zánětu močových cest.

Vitamín C: Velké množství vitamínu C zvyšuje kyselost moče, což může zpomalit růst bakterií.

Bílý jogurt: Denně si dopřejte alespoň jeden kelímek kvalitního bílého jogurtu.

Homeopatie

Aconitum napellus 15CH: Při intenzivním pálení při močení, prudkém nástupu onemocnění, kdy pacient pocítí úzkost a onemocnění, doprovází vysoká teplota. Užívá se na začátku onemocnění, zvlášť když je příčinou prochladnutí. Dávkování: lék užívejte v intervalech 15 až 30 minut do zlepšení stavu.

Cantharis 9CH: Nucení na močení je časté, ale vždy odejde pouze malé množství moči, které doprovází silné pálení a řezání před vymočením, během něj i po něm. Stav pacienta zlepšuje teplo. Dávkování: 5 granulí 3× až 5× denně.

Staphysagria 9CH: Pokud k infekci dojde po pohlavním styku. Dávkování: 5 granulí 3× až 5× denně.

Causticum 9CH: Při mírnějším průběhu onemocnění. Dávkování: 5 granulí 3× až 5× denně. 

Zánětům močových cest předcházejte 

Odborná spolupráce:

MUDr. Michaela Matoušková

uroložka, Urocentrum Praha

MUDr. Norbert Král

předseda sdružení Mladí praktici

MUDr. Jaroslav Porš

urolog, Nemocnice Turnov

Zánět močových cest vzniká přemnožením bakterií při snížené imunitě, zejména tedy v chladnějším období nebo na jaře. K nastartování nemoci pak stačí málo. Třeba nedostatečné oblečení, sezení na studené zemi nebo proběhlé virózy.  

Podle uroložky Michaely Matouškové z pražského Urocentra postihuje zánět močových cest desetkrát více žen v reprodukčním věku než mužů. „Důvodů je hned několik. Ženy mají kratší močovou trubici a její vyústění se nachází kousek od poševního vchodu a konečníku. Do močové trubice se tak snadno dostanou bakterie. Riziko vzniku zánětu močových cest zvyšuje také sexuální aktivita a nechráněný pohlavní styk. Na vině ale mohou být i chlamydiové infekce, nedostatek tekutin nebo návštěvy veřejných bazénů,“ uvedla lékařka, které přijdou ročně do ordinace s komplikacemi stovky pacientů.

Režimová opatření:

  • Dodržujte dostatečný přísun tekutin. Ideální je obyčejná neperlivá voda. Případně urologický bylinný čaj
  • Vyvarujte se dráždivých pokrmů a nápojů, jako jsou například ostrá, kořeněná jídla či silná káva.
  • Pro intimní hygienu používejte šetrné přípravky bez mýdla a parfemace. Např. Lactacyd Femina Plus ulevuje od nepříjemného svědění a pálení. Cena od 90 Kč.
  • Dejte přednost sprše před koupelí.
  • Nenoste tanga a volte bavlněné spodní prádlo.
  • Vyvarujte se prochladnutí.
  • Posilujte imunitu dostatečným příjmem ovoce a zeleniny.
  • Nezadržujte moč: dojděte si na toaletu ihned, když pocítíte potřebu.
  • Vyvarujte se pohlavnímu styku při probíhajícím zánětu. Případně se před pohlavním stykem vždy vymočte.

Kdy je třeba vyhledat lékařskou pomoc?

Lékaře vyhledejte, pokud obtíže přetrvávají déle než tři dny a v případě opakovaných zánětů. Dále pokud onemocnění doprovází horečka, bolesti v oblasti beder nebo krev v moči.

Podcenění příznaků může vést k vážnějšímu zánětu ledvin. „Pacientky bohužel většinou přicházejí až s významnými obtížemi a nezbývá než nasadit antibiotika či chemoterapeutika, abychom předešli dalším komplikacím. Mnohdy se stává, že nevinné příznaky, jako je pálení při močení, skončí jako zánět ledvin v nemocnici na intravenózní léčbě antibiotiky,“ varuje předseda Mladých praktiků Norbert Král a dodává, že časté užívání antibiotik v případě opakujících se infektů může vést k rezistenci.

Muži by měli být obezřetnější. „Pokud mi do ordinace přijde s příznaky pálení a řezání při močení muž, často skončí v péči urologa. Tyto projevy mohou být totiž příznakem závažnějších problémů s močovým měchýřem či prostatou, a to i onkologických,“ doplňuje praktický lékař Vladimír Marek z ordinace FamilyMed Brno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).